9معیار کلیدی برای انتخاب سهام

معیارهای سهام چیست؟
سهام

9معیار کلیدی برای انتخاب سهام

9معیار کلیدی برای انتخاب سهام

 

معیارهای کلیدی سهام چیست؟

معیارهای سهام برای ارزیابی، مقایسه و رصد عملکرد سهام استفاده می شود. این معیارها به عنوان روشی برای ارزیابی کمی شناخته می شوند. و هم سرمایه گذاران ارزشی (به دنبال سهام ارزشمند) و هم تحلیلگران از آنها برای ایجاد تصویری از عملکرد سهام استفاده می کنند.

با استفاده از این داده ها، سهام می تواند به طور منظم برای نظارت بر عملکرد آنها و برنامه ریزی استراتژی های سرمایه گذاری آینده بررسی شود.

طیف گسترده ای از معیارهای سهام را می توان در هنگام انتخاب یک استراتژی سرمایه گذاری برای تأثیرگذاری عالی استفاده کرد. این معیارهای سرمایه گذاری در طول زمان برای به حداکثر رساندن کارایی و مطابقت با استانداردهای صنعت توسعه یافته اند.

چرا سرمایه گذاران باید به معیارها اهمیت دهند؟

شاخص‌های سهام می‌تواند ابزاری ضروری برای انتخاب سهام برای سرمایه‌گذاری باشد. البته، این نسبت‌ها به این معنا نیست که هر سرمایه‌گذاری 100% ایمن و سودآور است، اما استفاده از معیارهای سرمایه‌گذاری می‌تواند کمک کند که آیا سهام با تخفیف معامله می‌شود یا خیر. حق بیمه با توجه به ارزش آن بر اساس رشد، سودآوری و ترازنامه.

در بیشتر موارد، توصیه می شود دو یا سه معیار را بررسی کنید تا ببینید یک شرکت چگونه با رقبای خود مقایسه می کند. این معیارها همچنین نشان می‌دهند که آیا شرکت بالاتر یا کمتر از ارزش منصفانه خود معامله می‌کند.

به عنوان مثال، استفاده از معیارهای سهام می تواند به یافتن سهام کم ارزش کمک کند. با این حال، واکنش بازار به این معنی است که قیمت سهام همیشه با عملکرد آینده یک شرکت مطابقت ندارد.

به عنوان یک سرمایه گذار، این بدان معنی است که شما می توانید با استفاده از معیارهای مختلف سرمایه گذاری برای شناسایی فرصت های ارزشمند از این فرصت ها سود ببرید.

معیارهای مختلف سرمایه‌گذاری موفقیت را تضمین نمی‌کنند، اما این آگاهی را در اختیار شما قرار می‌دهند که آیا سهام احتمالاً به شما بازدهی می‌دهد یا خیر.

ارزش سهام گران قیمت ممکن است دو یا سه سال طول بکشد تا به قیمت واقعی برسد. هر سهامی که کمتر از ارزش منصفانه یک شرکت معامله می‌شود، احتمالاً به دلایلی پایین‌تر است – قبل از اینکه بتوانید در مورد ارزش سرمایه‌گذاری قضاوت کنید، باید بدانید که چرا سهام تنزیل می‌یابد و چه چیزی برای افزایش قیمت لازم است.

اگر در سهام سرمایه گذاری می کنید یا می خواهید، در اینجا 9 معیار وجود دارد که می تواند به شما در تصمیم گیری هوشمندانه کمک کند.

یکی از بزرگترین مشکلاتی که سرمایه گذاران سهام اغلب با آن مواجه می شوند، خواه متوجه شوند یا ندانند، ندانستن بهترین معیارها برای تصمیم گیری برای انتخاب سهام برای پرتفوی خود است.

به عنوان مثال، یک “اشتباه تازه کار” رایج این است که صرفاً از نسبت قیمت به درآمد یا P/E برای مقایسه سهام استفاده کنید و تصمیم سرمایه گذاری را صرفاً بر اساس آن معیار قرار دهید.

با در نظر گرفتن این موضوع، در اینجا 9 معیار اساسی وجود دارد که همه سرمایه گذاران سهام باید در تجزیه و تحلیل خود بگنجانند که می تواند به کشف فرصت های سرمایه گذاری واقعا جذاب کمک کند.

9معیار کلیدی برای انتخاب سهام

 

  1. نسبت P/E

هیچ بحثی در مورد معیارهای مهم سرمایه گذاری بدون ذکر نسبت P/E کامل نمی شود. این یک معیار ساده برای محاسبه است — فقط ارزش بازار فعلی یک شرکت را در نظر بگیرید و آن را بر درآمد سالانه آن تقسیم کنید.

این کار با تقسیم نسبت قیمت به درآمد یک شرکت بر نرخ رشد سود مورد انتظار آن انجام شد.

نسبت P/E به شما نشان می‌دهد که یک سهام چقدر ارزان یا گران است یا سرمایه‌گذاران چقدر مایلند برای درآمد یک شرکت بپردازند.

 

یکی از مهم‌ترین چیزهایی که باید در مورد P/E بدانید این است که هنگام مقایسه شرکت‌ها در همان صنعت و با انتظارات رشد مشابه، بیشترین کاربرد را دارد. برای مثال، مقایسه نسبت‌های P/E  وتجارب و وبصادر می‌تواند به عنوان بخشی از تحقیقات شما کاملاً منطقی باشد. از سوی دیگر، مقایسه وتجارت با کگهر چندان مفید نخواهد بود.

 

  1. قیمت به فروش ( P/S )

تقسیم ارزش بازار یک شرکت بر درآمد سالانه آن، نسبت قیمت به فروش را نشان می دهد. این می تواند به ویژه برای مقایسه شرکت هایی مفید باشد که درآمدشان نشان دهنده عملکرد کامل آنها نیست، مانند شرکت های با رشد بالا که ممکن است درآمد منفی داشته باشند.

یکی از مزایای استفاده از این نسبت این است که به شما کمک می کند شرکت هایی را که نمی توان تنها بر اساس درآمد آنها قضاوت کرد، مقایسه کنید.

به عنوان مثال، برخی از شرکت های با رشد بالا ممکن است سود منفی داشته باشند. نسبت قیمت به فروش به شما این امکان را می دهد که ببینید، با وجود آن درآمدهای منفی، هنوز ارزش سرمایه گذاری را دارند یا خیر.

ارزش بازار بر اساس ارزش بازار فعلی شرکت است که با ضرب قیمت فعلی سهم و سهام موجود انجام می شود. به عنوان مثال، شرکت مفاخردارای 1 میلیون سهم با قیمت 1000 تومان برای هر سهم است. این بدان معناست که ارزش بازار 1000میلیارد تومان است.

علاوه بر این، برخی از سرمایه گذاران ارزشی نیز انتخاب می کنند که در هنگام محاسبه نسبت قیمت به فروش، بدهی را نیز لحاظ کنند. از جمله بدهی هنگام بررسی ارزش بازار یک شرکت می تواند تصویر دقیق تری ارائه دهد. این به این دلیل است که ممکن است یک شرکت به دلیل بدهی های کلان فروش بالایی داشته باشد، اما شرکت دیگری ممکن است ارقام فروش پایین تری داشته باشد، اما آنها بدون بدهی هستند.

 

  1. نسبت PEG

این یکی از معیارهای مورد علاقه من برای استفاده است، زیرا شرکت ها اغلب مقایسه سیب با سیب برای مفید کردن نسبت P/E کافی ندارند. نسبت رشد قیمت به درآمد، یا نسبت PEG، با در نظر گرفتن رشد پیش‌بینی‌شده، به یکسان شدن زمین بازی کمک می‌کند.

ما نسبت PEG را با گرفتن نسبت P/E شرکت و تقسیم آن بر نرخ رشد سود مورد انتظار آن محاسبه می کنیم. به عنوان مثال، شرکتی با P/E 20 و نرخ رشد سود پیش بینی شده 10% دارای نسبت PEG 2.0 خواهد بود. این می تواند برای مقایسه شرکت ها در همان صنعت، اما در مراحل مختلف چرخه تجاری بسیار مفید باشد.

 

  1. بدهی به حقوق صاحبان سهام

داشتن بدهی بیش از حد می تواند برای شرکت ها فاجعه آمیز باشد، به خصوص در شرایط سخت اقتصادی. برای مثال، ممکن است متوجه موجی از ورشکستگی های خرده فروشی در چند سال گذشته شده باشید.

یکی از مواردی که نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام یک شرکت با تقسیم کل بدهی های آن بر حقوق صاحبان سهام محاسبه می شود که هر دوی آنها را می توان در ترازنامه آن یافت.

آنچه که نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام «قابل قبول» را تشکیل می دهد می تواند در صنایع مختلف به طور قابل توجهی متفاوت باشد، اما این می تواند به شما امکان مقایسه اتکای شرکت ها به بدهی برای تأمین مالی عملیات آنها را بدهد.

 

  1. نسبت پرداخت

این می تواند معیار مهمی برای ارزیابی سهام سود سهام باشد، به خصوص اگر نگران این هستید که سود سهام ممکن است “بیش از حد خوب باشد که درست باشد.”

نسبت پرداخت به عنوان نرخ سود سالانه شرکت تقسیم بر درآمد آن محاسبه می شود. به عنوان مثال، سود سهام 100 تومان و درآمد سالانه 400تومان به نسبت پرداخت 25٪ تبدیل می شود. نسبت های پرداخت قابل قبول بسته به صنعت متفاوت است، اما یک قانون کلی این است که هر چه نسبت پرداخت به 100٪ (یا بالاتر!) نزدیک تر باشد، سود سهام آینده کمتر می تواند پایدار باشد.

 

  1. بتا

بتا اندازه گیری میزان واکنش پذیری یک سهام در مقایسه با شاخص کل بازار است . بتای 1 نشان می دهد که یک سهام در راستای شاخص کل حرکت می کند. حرکت در شاخص باید تقریباً همان حرکت را در سهام ایجاد کند.

 

بتای کمتر از 1 نشان می دهد که یک سهم نسبت به نوسانات بازار واکنش کمتری نشان می دهد، در حالی که بتای بیش از 1 نشان دهنده یک سهم نوسان بیشتر است. به عنوان مثال، اگر بتای یک سهم 0.4 باشد، یک حرکت 10 درصدی در شاخص کل از نظر تئوری باید یک نوسان 4 درصدی در سهام ایجاد کند. و یک بتای منفی نشان می دهد که یک سهم تمایل به حرکت در جهت مخالف بازار دارد.

بتا را می‌توان در اکثر مظنه‌های سهام پیدا کرد، و به شما این ایده را می‌دهد که قبل از خرید یک سهم، چقدر نوسان دارید.

 

  1. بازده حقوق صاحبان سهام (ROE)

بازده حقوق به شما می گوید که یک شرکت چقدر کارآمد از حقوق صاحبان سهام خود برای ایجاد سود استفاده می کند. مانند بسیاری از معیارهای دیگر، ROE هنگام مقایسه شرکت‌ها در یک صنعت بسیار مفید است، زیرا ممکن است «انتظارات» سودآوری متفاوتی وجود داشته باشد. به عنوان مثال، معیار ROE در صنعت بانکداری (در سطح دنیا) 10٪ است.

ROE با تقسیم درآمد خالص یا سود یک شرکت بر حقوق صاحبان سهام آن که در ترازنامه آن یافت می شود محاسبه می شود.

 

  1. جریان نقدی آزاد

در اینجا چیزی است که بسیاری از سرمایه گذاران – حتی سرمایه گذاران با تجربه – متوجه نمی شوند. «درآمد» یک شرکت اغلب با مقدار واقعی پول نقدی که در جریان است برابر نیست. بدون پرداختن به جزئیات زیاد، برخی از اقلام حسابداری، مانند استهلاک، می توانند سود شرکت را مخدوش کنند و آنها را بالاتر یا پایین تر از آنچه هستند نشان دهند.

جریان نقدی آزاد به شما می گوید که یک شرکت واقعا چقدر پول تولید می کند. برای محاسبه آن، به صورت جریان نقدی یک شرکت نگاه کنید و هزینه های سرمایه ای آن را از جریان نقدی آن از عملیات کم کنید.

اینجا جایی است که این می تواند مفید باشد. اگر نسبت P/E یک شرکت آن را بسیار ارزان یا گران به نظر می‌رساند، محاسبه جریان نقدی آزاد شرکت می‌تواند به شما در درک دلیل آن کمک کند.

به عنوان مثال، برای سال مالی منتهی به 1401، یک شرکت جریان نقدی عملیاتی 1 هزار میلیارد تومانی را گزارش کرد. با این حال، در آن سال مالی، شرکت 600 میلیارد تومانی برای تجهیزات جدید هزینه کرد. در نتیجه، جریان نقدی آزاد شرکت 400 میلیارد تومان است.

انجام جریان نقدی آزاد می تواند چیزهای زیادی در مورد وضعیت کسب و کار به شما بگوید. مقدار زیادی از جریان نقدی آزاد نشان می دهد که شرکت مقدار زیادی پول دارد. و این پول اضافی می تواند برای بسیاری از چیزها از جمله پرداخت سود سهام استفاده شود.

 

  1. قیمت به ارزش دفتری (P/B)

قیمت به ارزش دفتری، یکی از محبوب ترین معیارها در بین سرمایه گذاران ارزش مدار، تقسیم قیمت سهام شرکت بر دارایی های خالص آن است. این معیار نشان می دهد که سرمایه گذاران چقدر حاضرند برای دارایی های یک شرکت بپردازند. سرمایه گذاران ارزشی معمولاً هنگام جستجوی سهام با قیمت مقرون به صرفه به دنبال ضریب P/B پایین هستند.

استفاده از ارزش دفتری مشهود در محاسبه می تواند برای شرکت هایی که دارای سرقفلی زیاد و سایر دارایی های نامشهود در ترازنامه هستند مفیدتر باشد.

9 معیار مالی کلیدی که باید قبل از سرمایه گذاری در سهام در نظر بگیرید

 

نتیجه گیری

مهمترین چیزی که در اینجا باید یاد بگیرید این است که وقتی به دنبال سهام برای خرید هستید، مهم است که از چندین معیار برای مقایسه سرمایه گذاری های بالقوه استفاده کنید، زیرا هر معیار واحدی، مانند نسبت P/E، اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار نمی دهد.

برای تصمیم گیری آگاهانه علاوه بر مقایسه P/E، سایر عوامل کلیدی در تصمیم شما می تواند شامل بدهی به حقوق صاحبان سهام، جریان نقدی آزاد و نسبت پرداخت سود سهام باشد.

با احتیاط رفتار کنید: ارزیابی شرکت هایی که هنوز به سود خود نرسیده اند

تعیین فرصت سرمایه‌گذاری بالقوه برای شرکت‌هایی که سودی به دست نیاورده‌اند، با ارزیابی شرکت‌هایی که در حال حاضر درآمد دارند، بسیار متفاوت است.

 

معیارهای کلیدی مالی دیگری نیز وجود دارد:

که باید برای شرکت‌هایی که هنوز سودی به دست نیاورده‌اند بررسی شود، اما سرمایه‌گذاران بالقوه باید تمام تلاش خود را برای ارزیابی معیارهای «کیفی تر» انجام دهند:

توانایی مدیریت شرکت:

آیا رهبران شرکت سابقه کار ثابتی دارند؟ آیا رهبران آنها در آینده شرکت به عنوان سهامداران مادی سرمایه گذاری می کنند؟

بازار هدف برای محصولات یا خدمات شرکت:

چه عواملی بر بازار در حال حاضر تأثیر می گذارد و کدام یک ممکن است در آینده بر آن تأثیر بگذارد؟

آیا شرکت مزیت رقابتی دارد:

چه چیزی آن را متمایز می کند و رقابت سایر شرکت ها را با آن سخت می کند؟ برخی از مزیت های رقابتی شامل مدل کسب و کار شرکت، سطح نوآوری، مالکیت پتنت و مدل توزیع است.

با درک این معیارهای کلیدی برای انتخاب سهام و سایر معیارهای مالی، سرمایه گذاران جدید و با تجربه می توانند عاقلانه ترین تصمیمات ممکن را بگیرند.

 

 

نظر (2)

  1. radin

    ایول باریک االله

  2. امیر

    این شاخص هابیشتر ارزشی هستند.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • نویسنده
  • قسمت
  • زبان
Click outside to hide the comparison bar
مقایسه