1 شاخص قدرتمند برای شناسایی سهام ارزنده ( P/B)

شناسایی سهام ارزنده
سهام

1 شاخص قدرتمند برای شناسایی سهام ارزنده ( P/B)

1 شاخص قدرتمند برای شناسایی سهام ارزنده

سرمایه گذاران چه قیمتی باید برای سهام یک شرکت بپردازند؟ اگر هدف شما کشف شرکت‌های مستعد رشد است که با قیمت‌های پایین به فروش می رسند، نسبت قیمت بازار به ارزش دفتری(P/B) رویکردی مؤثر برای شناسایی شرکت‌های با سهام ارزنده به سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهد.

نسبت P/B همچنین می تواند به سرمایه گذاران کمک کند تا شرکت هایی را که بیش از حد ارزش گذاری شده اند شناسایی کرده و از خرید آنها اجتناب کنند. با این حال، این نسبت محدودیت هایی دارد و شرایطی وجود دارد که ممکن است موثرترین معیار برای ارزش گذاری نباشد. (معیارهای دیگری را برای انتخاب سهام باید مد نظر داشته باشید که در مقاله های بعدی به آن خواهیم پرداخت )

اقلام کلیدی

سرمایه گذاران از قیمت بازار به ارزش دفتری برای سنجش اینکه آیا قیمت سهام شرکت به درستی ارزش گذاری شده است استفاده می کنند.

نسبت P/B = 1 به این معنی است که قیمت سهام مطابق با ارزش دفتری شرکت معامله می شود.

نسبت P/B با مقادیر پایین تر، به ویژه مقادیر کمتر از 1، به سرمایه گذاران سیگنال می دهد که ممکن است یک سهم کمتر از قیمت واقعی ارزش گذاری شده باشد.

نسبت P/B بزرگتر از یک به این معنی است که قیمت سهام بیشتر از ارزش دفتری شرکت معامله می شود.

شناسایی سهام ارزنده

نسبت قیمت به ارزش دفتری چیست؟

قیمت به ارزش دفتری (P/B) نسبت ارزش بازار سهام یک شرکت (قیمت سهام) به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام آن است. ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام، به نوبه خود، ارزش دارایی های یک شرکت است که در ترازنامه بیان می شود. ارزش دفتری به عنوان تفاوت بین ارزش دفتری دارایی ها و ارزش دفتری بدهی ها تعریف می شود.

 

پست زیر به توضیح بیشتر ارزش دفتری سهام می پردازد :

ارزش دفتری چیست؟

سرمایه گذاران از قیمت بازار به ارزش دفتری برای ارزیابی درست ارزش گذاری سهام استفاده می کنند. نسبت P/B یک به این معنی است که قیمت سهام مطابق با ارزش دفتری شرکت معامله می شود. به عبارت دیگر، قیمت سهام کاملاً از نقطه نظر P/B دارای ارزش منصفانه در نظر گرفته می شود. شرکتی با نسبت P/B بالا می‌تواند به معنای ارزش‌گذاری بیش از حد قیمت سهام باشد، در حالی که شرکتی با P/B پایین‌تر ممکن است کمتر از قیمت بازار ارزش‌گذاری شده باشد.

با این حال، نسبت P/B باید با شرکت های همان بخش مقایسه شود. این نسبت برای برخی صنایع بیشتر از سایر صنایع است. بنابراین، مقایسه آن با شرکت هایی با ترکیب دارایی ها و بدهی های مشابه بسیار مهم است.

تجزیه و تحلیل نسبت P/B بخش مهمی از رویکرد سرمایه گذاری ارزش کلی است. چنین رویکردی ذاتاً فرض می‌کند که بازار تا حدودی ناکارآمد است و بنابراین، در هر زمان معین، شرکت‌ها به میزان قابل‌توجهی کمتر از ارزش واقعی خود معامله می‌کنند.

نسبت P/B

نسبت پایین قیمت به ارزش دفتری (P/B).

نسبت P/B با مقادیر پایین تر، به ویژه مقادیر کمتر از یک، می تواند سیگنالی برای سرمایه گذاران باشد مبنی بر اینکه ممکن است یک سهم کمتر از قیمت واقعی ارزش گذاری شده باشد. به عبارت دیگر، قیمت سهام با قیمت کمتری نسبت به ارزش دارایی های شرکت معامله می شود.

در مقابل، فعالان بازار ممکن است بر این باور باشند که ارزش دارایی شرکت اغراق شده است. اگر شرکت دارایی ها را بیش از حد ارزش گذاری کرده باشد، سرمایه گذاران احتمالاً از سهام شرکت اجتناب می کنند زیرا این احتمال وجود دارد که ارزش دارایی ها توسط بازار با اصلاح نزولی مواجه شود و سرمایه گذاران با بازده منفی مواجه شوند.

نسبت P/B پایین همچنین می‌تواند به این معنی باشد که شرکت بازده بسیار ضعیف (حتی منفی) دارایی‌های خود (ROA) را کسب می‌کند. اگر شرکت عملکرد درآمدی ضعیفی داشته باشد، این احتمال وجود دارد که مدیریت جدید یا شرایط تجاری جدید موجب چرخش در چشم انداز و بازده مثبت قوی شود. حتی اگر این اتفاق نیفتد، شرکتی که با ارزش دفتری کمتر معامله می‌شود، می‌تواند برای ارزش دارایی‌اش تجزیه شود و برای سهامداران سود کسب کند.

برای سرمایه گذاران ارزشی، نسبت P/B یک روش آزمایش شده و واقعی برای یافتن سهام با قیمت پایین است که بازار از آنها غفلت کرده است. سرمایه گذاران ارزشی، از جمله وارن بافت، فرصت هایی را جستجو می کنند که معتقدند بازار سهام را به اشتباه ارزش گذاری یا قیمت گذاری کرده است. نسبت P/B کمتر از یک می تواند نشان دهنده یک شرکت کم ارزش باشد که بازار آن را اشتباه درک کرده است.

نسبت قیمت به ارزش دفتری (P/B) بالا

نسبت P/B بزرگتر از یک نشان می دهد که قیمت سهام با ارزش بیشتر از ارزش دفتری شرکت معامله می شود. به عنوان مثال، اگر شرکتی دارای ارزش دفتری سه برابر باشد، به این معنی است که سهام آن سه برابر ارزش دفتری آن معامله می شود. در نتیجه، قیمت سهام می تواند نسبت به دارایی های آن بیش از حد ارزش گذاری شود.

قیمت بالای سهام در مقابل ارزش دارایی نیز می تواند به این معنی باشد که شرکت دارای ROA بالایی است. با این حال، قیمت بالای سهام می تواند نشان دهنده این باشد که بیشتر اخبار کالاهای مربوط به شرکت قبلاً در بورس قیمت گذاری شده است. در نتیجه، هر خبر خوب اضافی ممکن است منجر به افزایش قیمت سهام نشود.

P/B برای سرمایه گذارانی که به دنبال رشد با قیمت مناسب هستند، یک بررسی واقعیت ارزشمند ارائه می دهد. P/B اغلب در ارتباط با بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) که یک شاخص رشد قابل اعتماد است، مورد توجه قرار می گیرد. ROE نشان دهنده سود یا درآمد خالص یک شرکت در مقایسه با حقوق صاحبان سهام است که دارایی منهای بدهی است. ROE مهم است زیرا نشان می دهد که چقدر سود با دارایی های شرکت ایجاد می شود.

اختلافات بزرگ بین P/B وROE اغلب یک پرچم قرمز است. سهام با رشد بیش از حد ارزش گذاری شده می تواند ترکیبی از ROE پایین و نسبت P/B بالا باشد. اگر ROE یک شرکت در حال بالا رفتن است، نسبت P/B آن نیز باید همین کار را انجام دهد.

انتقاد از نسبت قیمت به ارزش دفتری (P/B).

اگرچه نسبت P/B می تواند به سرمایه گذاران کمک کند تا تشخیص دهند کدام شرکت ها ممکن است بیش از ارزش یا کمتر از ارزش گذاری شده باشند، این نسبت محدودیت هایی دارد.

صنایع سرمایه بر

نسبت P/B تنها زمانی مفید در نظر گرفته می‌شود که برای مشاغل سرمایه‌بر، مانند شرکت‌های انرژی یا حمل‌ونقل، تولیدکنندگان بزرگ یا کسب‌وکارهای مالی با مقدار قابل توجهی از دارایی‌ها در دفترکل شان استفاده شود.

دارایی های نامشهود

ارزش دفتری دارایی های نامشهود مانند نام تجاری شرکت، سرقفلی، حق ثبت اختراع و سایر دارایی های معنوی را نادیده می گیرد. این بدان معناست که برای شرکت‌های مبتنی بر خدمات با دارایی‌های ملموس کم، معنای زیادی ندارد.

به عنوان مثال، بخش عمده ای از ارزش دارایی مایکروسافت توسط مالکیت معنوی آن تعیین می شود تا دارایی فیزیکی آن. در نتیجه، ارزش سهام مایکروسافت ارتباط کمی با ارزش دفتری آن دارد.

سطوح بدهی

ارزش دفتری بینشی در مورد شرکت هایی که دارای سطوح بدهی بالا یا زیان های پایدار هستند ارائه نمی دهد. بدهی می‌تواند بدهی‌های یک شرکت را تا حدی افزایش دهد که ارزش دفتری دارایی‌های سخت آن را از بین ببرد و ارزش‌های P/B مصنوعی بالا را ایجاد کند.

شرکت‌های دارای اهرم بسیار بالا، مانند شرکت‌های مخابراتی کابلی و بی‌سیم، نسبت‌های P/B دارند که دارایی‌های آن‌ها را کمتر از حد معمول اعلام می‌کند. برای شرکت هایی با یک رشته زیان، ارزش دفتری می تواند منفی و در نتیجه بی معنی باشد.

ارزش دارایی ها

در پشت صحنه، مسائل غیرعملیاتی می تواند بر ارزش دفتری آنقدر تأثیر بگذارد که دیگر نشان دهنده ارزش واقعی دارایی ها نباشد.

اولاً، ارزش دفتری یک دارایی منعکس کننده هزینه اصلی آن است، که در زمان قدیمی شدن دارایی ها اطلاع رسانی نیست.

دوم، ارزش دارایی ها ممکن است به طور قابل توجهی از ارزش بازار منحرف شود اگر قدرت سود دارایی ها از زمان تحصیل افزایش یا کاهش یافته باشد. تورم یا افزایش قیمت ها به تنهایی ممکن است تضمین کند که ارزش دفتری دارایی ها کمتر از ارزش فعلی بازار است.

در همان زمان، شرکت ها می توانند ذخایر نقدی خود را افزایش یا کاهش دهند، که در واقع ارزش دفتری را تغییر می دهد اما بدون تغییر در عملیات. به عنوان مثال، اگر شرکتی تصمیم بگیرد که وجه نقد را از ترازنامه خارج کند و آن را در ذخایر برای تأمین مالی یک طرح بازنشستگی قرار دهد، ارزش دفتری آن کاهش می یابد. بازخرید سهام نیز با کاهش سرمایه در ترازنامه شرکت، نسبت را مخدوش می کند.

نحوه محاسبه نسبت قیمت به ارزش دفتری (P/B).

نسبت P/B را می توان به صورت زیر محاسبه کرد:

نسبت P/B = قیمت بازار هر سهم / ارزش دفتری هر سهم

فرمول P/B

برای محاسبه نسبت P/B اطلاعات زیر مورد نیاز است:

قیمت بازار سهام

کل دارایی ها از ترازنامه

مبلغ کل بدهی ها از ترازنامه

تعداد کل سهام خالص موجود از بخش سهامداران ترازنامه

ابتدا باید ارزش دفتری هر سهم را که در مخرج فرمول نسبت P/B است محاسبه کنیم. همانطور که قبلا گفته شد، می دانیم که ارزش دفتری برابر با کل دارایی های شرکت منهای بدهی های آن است. برای رسیدن به ارزش دفتری هر سهم، ارزش دفتری را بر تعداد سهام موجود تقسیم کنید، همانطور که در فرمول زیر نشان داده شده است.

ارزش دفتری هر سهم = (دارایی ها – بدهی ها) / تعداد سهام موجود

برای محاسبه نسبت P/B، قیمت بازار سهام بر ارزش دفتری هر سهم تقسیم می شود.

نمونه ای از نسبت قیمت به ارزش دفتری (P/B).

فرض کنید یک شرکت اطلاعات زیر را دارد:

دارایی = 100 میلیون دلار

بدهی = 75 میلیون دلار

سهام موجود = 10 میلیون

قیمت سهام = 5 دلار برای هر سهم

ابتدا ارزش دفتری شرکت و ارزش دفتری هر سهم را محاسبه می کنیم.

ارزش دفتری = 25 میلیون دلار (100 میلیون دلار دارایی – 75 میلیون دلار بدهی)

ارزش دفتری هر سهم = 2.50 دلار (25 میلیون دلار ارزش دفتری / 10 میلیون سهم)

نسبت P/B = 2 (قیمت سهام 5 دلار / ارزش دفتری هر سهم 2.50 دلار).

به عبارت دیگر، سهام با دو برابر ارزش دفتری آن معامله می شود. اینکه آیا ارزش گذاری موجه است بستگی به این دارد که نسبت P/B با ارزش آن در سال های گذشته و نسبت سایر شرکت ها در همان صنعت مقایسه شود.​

این پست می تواند برای شما مفید باشد :

۹معیار کلیدی برای انتخاب سهام  

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • نویسنده
  • قسمت
  • زبان
Click outside to hide the comparison bar
مقایسه