نظریه داو چیست و چگونه کار می کند ( DOW Theory )
8 مهر 1402 1402-07-08 18:57نظریه داو چیست و چگونه کار می کند ( DOW Theory )
نظریه داو چیست و چگونه کار می کند ( DOW Theory )
نظریه داو چیست و چگونه کار می کند ( DOW Theory )
نظریه داو چیست؟
تئوری داو یک تئوری مالی است که می گوید اگر یکی از میانگین های آن (مثلاً صنایع یا حمل و نقل) بالاتر از یک اوج مهم قبلی باشد و با پیشرفت مشابهی در میانگین دیگری همراه یا دنبال شود، بازار در یک روند صعودی قرار می گیرد. به عنوان مثال، اگر میانگین صنعتی داوجونز (DJIA) به یک حد متوسط صعود کند، یک سرمایه گذار ممکن است صعود میانگین حمل و نقل داوجونز (DJTA) را تماشا کند تا روند صعودی را تأیید کند.
درک نظریه داو
تئوری داو رویکردی برای تجارت است که توسط چارلز اچ داو توسعه یافته است، که به همراه ادوارد جونز و چارلز برگسترسر، شرکت داو جونز و شرکت را تاسیس کردند و میانگین صنعتی داو جونز را در سال 1896 توسعه دادند. داو این نظریه را در مجموعه ای بیان کرد. از سرمقاله های وال استریت ژورنال، که او یکی از بنیانگذاران آن بود.
چارلز داو در سال 1902 درگذشت و به دلیل مرگ او، هرگز نظریه کامل خود را در بازار منتشر نکرد، اما چندین پیروان و همکاران آثاری منتشر کردند که در سرمقاله ها گسترش یافته است. برخی از مهم ترین کمک ها به نظریه داو شامل موارد زیر است:
فشارسنج بازار سهام اثر ویلیام پی همیلتون (1922)
نظریه داو اثر رابرت ریا (1932)
ای. جورج شفر چگونه به بیش از 10000 سرمایه گذار برای سودآوری در سهام کمک کردم (1960)
نظریه داو امروز ریچارد راسل (1961)
داو معتقد بود که بازار سهام به عنوان یک کل معیار قابل اعتمادی از شرایط کلی کسب و کار در اقتصاد است و با تجزیه و تحلیل کل بازار، می توان آن شرایط را به دقت اندازه گیری کرد و جهت روندهای مهم بازار و جهت احتمالی هر سهام را شناسایی کرد. .
جنبههای این تئوری جایگاه خود را از دست دادهاند – برای مثال، تأکید آن بر بخش حملونقل و راهآهن – اما رویکرد داو هستهی تحلیل تکنیکی مدرن را تشکیل میدهد.
نظریه داو چگونه کار می کند
شش جزء اصلی برای نظریه داو وجود دارد.
-
بازار همه چیز را در بر می گیرد.
نظریه داو بر اساس فرضیه بازار کارآمد (EMH) عمل می کند، که بیان می کند که قیمت دارایی ها تمام اطلاعات موجود را در بر می گیرد.
پتانسیل درآمد، مزیت رقابتی، شایستگی مدیریت در شرکت ها – همه این عوامل و موارد دیگر در بازار قیمت گذاری می شوند، حتی اگر همه یا هر یک از این جزئیات را ندانند. در قرائت های دقیق تر از این نظریه، حتی رویدادهای آینده نیز به شکل ریسک در بازار اثر می گذارند.
-
سه نوع اصلی از روندهای بازار وجود دارد
بازارها روندهای اولیه را تجربه می کنند که می تواند یک سال یا بیشتر ادامه داشته باشد، مانند بازار گاو نر یا نزولی. در روندهای گسترده تر، روندهای ثانویه حرکت های کوچک تری ایجاد می کنند، مانند عقب نشینی در بازار صعودی یا افزایش در بازار نزولی. این روندهای ثانویه می توانند از چند هفته تا چند ماه ادامه داشته باشند. در نهایت، روندهای جزئی می توانند از چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشند. این نوسانات کوچک نویز بازار محسوب می شود.
-
روندهای اولیه 3 فاز دارند
طبق نظریه داو، روند اولیه گاوی و خرسی از سه مرحله عبور می کند.
فازهای یک بازار صعودی عبارتند از:
مرحله فشردگی ( Accumulation phase ): قیمت ها همراه با افزایش حجم افزایش می یابد.
مرحله مشارکت عمومی (یا حرکت بزرگ) Public participation (or big move): سرمایهگذاران خرد و متوسط متوجه روند صعودی میشوند و به آن میپیوندند – به طور کلی، این طولانیترین مرحله است.
فاز مازاد (Excess phase 🙁 : بازار به نقطه ای می رسد که سرمایه گذاران و معامله گران با تجربه شروع به خروج از موقعیت خود می کنند در حالی که میانگین جمعیت سرمایه گذاری بزرگتر همچنان به موقعیت های خود اضافه می کند.
فازهای یک بازار نزولی عبارتند از:
مرحله توزیع ( Distribution phase) ، جایی که اخبار کاهش از طریق کانالهای مختلف در سراسر جامعه سرمایهگذار توزیع میشود.
مرحله مشارکت عمومی: مخالف مرحله مشارکت در بازار صعودی است – سرمایه گذاران متوسط و خرد سهام را می فروشند و برای کاهش ضرر از موقعیت خارج می شوند. باز هم، این به طور کلی طولانی ترین مرحله است.
مرحله وحشت (یا ناامیدی) Panic (or despair): سرمایه گذاران تمام امید خود را برای اصلاح یا برگشت کامل از دست داده اند و به فروش در مقیاس ادامه می دهند.
-
شاخص ها باید یکدیگر را تایید کنند
برای ایجاد یک روند، شاخص های فرضی داو یا میانگین های بازار باید یکدیگر را تایید کنند. این بدان معنی است که سیگنال هایی که در یک شاخص رخ می دهند باید با سیگنال های دیگری مطابقت داشته باشند. اگر یک شاخص، مانند میانگین صنعتی داوجونز، روند صعودی اولیه جدیدی را نشان دهد، اما شاخص دیگری در روند نزولی اولیه باقی بماند، معامله گران نباید تصور کنند که روند جدیدی آغاز شده است.
داو از دو شاخصی که او و شرکایش اختراع کردند، میانگین صنعتی داوجونز (DJIA) و میانگین حمل و نقل داوجونز (DJTA) استفاده کرد، با این فرض که اگر شرایط کسب و کار سالم بود – همانطور که افزایش DJIA ممکن است نشان دهد – راهآهنها از جابهجایی محمولههای مورد نیاز این فعالیت تجاری سود میبرند. بنابراین، DJTA نیز در حال افزایش است.
-
حجم باید روند را تأیید کند
حجم معاملات به طور کلی در صورت حرکت قیمت در جهت روند اولیه افزایش می یابد و در صورت حرکت بر خلاف آن کاهش می یابد. حجم کم نشانه ضعف در روند است. به عنوان مثال، در یک بازار صعودی، حجم خرید باید با افزایش و کاهش قیمت در طی عقبنشینیهای ثانویه افزایش یابد، زیرا معاملهگران همچنان به روند صعودی اولیه اعتقاد دارند. اگر حجم فروش در طول یک عقب نشینی افزایش یابد، می تواند نشانه ای از نزولی شدن بیشتر شرکت کنندگان در بازار باشد.
-
روندها تا زمانی که یک معکوس ( Reversal ) واضح رخ ندهد ادامه دارند.
معکوس شدن( Reversal ) در روندهای اولیه را می توان با روندهای ثانویه اشتباه گرفت. تعیین اینکه آیا یک صعود در بازار نزولی یک بازگشت است یا یک صعود کوتاه مدت و به دنبال آن پایین ترین سطح، دشوار است. نظریه داو از احتیاط حمایت می کند و اصرار دارد که یک معکوس احتمالی با مقایسه شاخص ها تأیید شود.
ملاحظات خاص
در اینجا چند نکته اضافی در مورد تئوری داو وجود دارد.
قیمت های بسته شدن و محدوده خط
چارلز داو تنها بر قیمت های بسته شدن تکیه کرد و نگران حرکت های روزانه شاخص نبود.
یکی دیگر از ویژگی های نظریه داو، ایده خط رنج ( line ranges ) است که در سایر حوزه های تحلیل تکنیکال به آن محدوده معاملاتی نیز گفته می شود. این دوره های حرکت جانبی (یا افقی) ( Side ways ) قیمت به عنوان دوره تثبیت در نظر گرفته می شود. بنابراین، معامله گران باید منتظر بمانند تا حرکت قیمت خط روند را بشکند تا به این نتیجه برسند که بازار به کدام سمت می رود. به عنوان مثال، اگر قیمت بالاتر از خط حرکت کند، این احتمال وجود دارد که بازار روند صعودی داشته باشد.
سیگنال ها و شناسایی روندها
یکی از جنبه های چالش برانگیز اجرای تئوری داو، شناسایی دقیق معکوس های روند است. به یاد داشته باشید، یکی از پیروان نظریه داو با جهت کلی بازار معامله می کند، بنابراین بسیار مهم است که نقاطی را که این جهت تغییر می کند، تشخیص دهند.
یکی از تکنیکهای اصلی مورد استفاده برای شناسایی معکوسهای روند در نظریه داو، تحلیل اوج و فرورفتگی است. پیک به عنوان بالاترین قیمت یک حرکت بازار در یک دوره تعریف می شود، در حالی که پایین ترین قیمت یک حرکت بازار در یک دوره است. توجه داشته باشید که تئوری داو فرض میکند که بازار در یک خط مستقیم حرکت نمیکند، بلکه از اوجها (قلهها) به پایینها (نزولی) حرکت میکند، با حرکت کلی بازار در یک جهت.
یک روند صعودی در نظریه داو مجموعه ای از قله ها و فرودهای متوالی بالاتر است. روند نزولی مجموعه ای از قله ها و فرورفتگی های متوالی پایین تر است.
اصل ششم تئوری داو ادعا می کند که یک روند تا زمانی که نشانه واضحی مبنی بر معکوس شدن روند وجود نداشته باشد، به قوت خود باقی می ماند. به طور مشابه، بازار به حرکت در جهت اولیه ادامه خواهد داد تا زمانی که نیرویی مانند تغییر در شرایط کسب و کار به اندازه کافی قوی باشد که جهت این حرکت اولیه را تغییر دهد.
معکوس ها/بازگشتی ها ( Reversal)
زمانی که بازار نتواند قله ها و فرورفتگی های متوالی را در جهت روند اولیه ایجاد کند، یک معکوس در روند اولیه نشان داده می شود.
در طول یک روند صعودی، زمانی که شاخص به طور متوالی نتواند در یک دوره طولانی به اوج و پایینتر برسد، برگشت اتفاق میافتد. در عوض، شاخص در یک سری از اوجهای پایینتر و به دنبال آنهای پایینتر حرکت میکند.
معکوس شدن روند اولیه نزولی زمانی اتفاق میافتد که بازار دیگر به پایینترین و بالاترین سطح سقوط نمیکند. بالاترین و پایینترین قیمتهای متوالی در بازاری با روند نزولی، بازگشت احتمالی به روند صعودی را نشان میدهد.
بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که تغییر روند اولیه ممکن است ماه ها طول بکشد تا خود را نشان دهد – تغییر جهت قیمت در یک دوره یک ماهه، دو ماهه یا حتی سه ماهه ممکن است فقط یک اصلاح بازار باشد.
3 روند نظریه داو چیست؟
این سه گرایش اولیه، ثانویه و فرعی هستند. روند اولیه روند بلندمدت است که گاو نر یا خرس نامیده می شود. روندهای ثانویه روندهای کوچکتری هستند، مانند اصلاح بازار. در نهایت، روندهای جزئی نوسانات قیمتی روزانه در بازار است.
هدف تئوری داو چیست؟
هدف کلی تئوری داو شناسایی روند اولیه بازار از طریق اثبات و تایید است.
چه عواملی بر داو تأثیر می گذارد؟
میانگین صنعتی داوجونز که به داو معروف است تحت تأثیر قیمت سهام تشکیل دهنده این شاخص است. قیمت سهام تحت تاثیر عوامل زیادی قرار می گیرد.
جمع بندی
تئوری داو تلاش می کند تا روند اولیه بازار را شناسایی کند. این نظریه از سه روند اصلی تشکیل شده است که هر کدام از روندهای ثانویه و فرعی تشکیل شده است. این تئوری فرض می کند که بازار از قبل از هر عامل ممکن آگاهی دارد و قیمت ها منعکس کننده اطلاعات فعلی هستند. این نشان میدهد که نیازی به بررسی بیشتر چرایی قیمتگذاری داراییها به روشی نیست، بلکه باید بر روی حرکات قیمت و حجم عمل کرد و به سیگنالها و تایید تغییر روند بستگی دارد.
این مقاله هم می تواند برای شما مفید باشد :